Nu het coronavirus al weken in Nederland is, nemen de zorgen toe. We blijven deze periode zoveel mogelijk thuis. In veel huishoudens gaat dit goed, maar in sommige situaties lopen de spanningen thuis op. Met name voor ouderen neemt de spanning en ongerustheid toe omdat het gevaar voor die groep het grootst is. Ook mantelzorgers voelen meer druk om er te zijn voor hun huisgenoot die hulp nodig heeft. Ze zijn meer thuis met hun naaste en hebben daarbij minder ondersteuning. Vandaag tip 5: Hoe gaat u om met spanningen en stress?


Deel (samen) je dag in:

Zorg voor regelmaat in uw dag. Sta elke dag om dezelfde tijd op en ga om dezelfde tijd naar bed. Eet, ontspan, beweeg en doe dingen op dezelfde tijdstippen.

Afstemmen:

Vraag aan elkaar hoe het gaat, en of u wat voor iemand kan doen. Uit uw gevoelens en maak afspraken. Accepteer uw emoties en praat erover met anderen, maar ga niet samen hardop zitten piekeren.

Volg maximaal één keer per dag het nieuws:

Volg niet continu het nieuws, maar doe dit hooguit één of twee keer per dag. Kijk niet naar verontrustend nieuws vlak voor u gaat slapen.

Acceptatie:

Richt u op dingen waar u invloed op hebt en probeer omstandigheden te accepteren die u niet kunt veranderen. Tegelijkertijd kunt u deze periode ook gebruiken om rustiger aan te doen en stil te staan bij de mooie, kleinere dingen in het leven. Hoopvol lijstje; Maak een lijstje van dingen die goed gaan, die u hoop geven. Let op positief nieuws omtrent het coronavirus. Er zijn mooie initiatieven!

Hoopvol lijstje:

Maak een lijstje van dingen die goed gaan, die u hoop geven. Let op positief nieuws omtrent het coronavirus. Er zijn mooie initiatieven!

Beweeg en ontspan voldoende:

Ontspan uw lichaam en geest, bijvoorbeeld met sport, wandelen, yoga, lezen of naar muziek luisteren.

Afleiding zoeken:

Afleiding verlicht de spanning. Ga bijvoorbeeld dat ene boek lezen waar u niet eerder aan toekwam en blijf vooral uw sociale contacten onderhouden. Help bijvoorbeeld eens de buurvrouw door een boodschap voor haar te doen. Zo heeft u meteen ook minder tijd en behoefte om te piekeren.

Zoek de stressfactor:

Overleg wat de grootste stressfactor is en wat volgens zou helpen om de stress te reduceren.

Neem een time-out:

Verliest u de controle? Tel tot 10. Adem diep in en uit. Neem afstand. Zoek een veilige plek. Ga bijvoorbeeld buiten een stukje wandelen, als dat kan en niemand thuis ziek is.

Mentaalvitaal.nl:

Hier vindt u een uitgebreider overzicht met organisaties zoals “snel beter in je vel”, “de luisterlijn”, “MIND” en ouderen-infolijn van de KBO-PCOB die hulp bieden aan mensen die behoefte hebben aan hulp tijdens de coronapandemie.

Online gratis workshop:

In dit programma krijg je concrete tools die je helpen in het omgaan met de lastige gedachten en gevoelens waar je door de aanwezigheid van het coronavirus mee kunt worstelen. Hier te vinden.


Stichting ZIJN heeft de telefonische bereikbaarheid uitgebreid. Mocht u problemen ondervinden door de sociale isolatie die nu door de overheid wordt geadviseerd of baart de situatie u dermate zorgen dat u daarover wilt praten, dan biedt Stichting ZIJN een luisterend oor. Ook bieden wij hulp, geven advies en zoeken mee naar een oplossing.

U kunt 7 dagen per week contact opnemen met Stichting ZIJN. Tijdens kantooruren van 09.00u tot 17.00u zijn wij bereikbaar op telefoonnummer 0187 48 33 66, toets 1. Uiteraard zijn we ook per mail bereikbaar. Heeft u een hulpvraag voor uzelf of een hulpbehoevende naaste, stuur dan u bericht naar e-mail: m.vanderwelle@zijngo.nl of nietalleen@zijngo.nl.

Heeft u vragen, zorgen of ideeën... wij ZIJN er voor u!

Man met handen in het haar