In deze tijden van corona heeft heel Nederland minder sociale contacten. We werken zoveel mogelijk thuis en we worden indringend verzocht zo min mogelijk af te spreken. En dat heeft impact. Op iedereen. En als uw netwerk voor de corona-crisis al te smal was, dan wordt u daar nu extra hard mee geconfronteerd. Vandaag tip 6: Manieren om in verbinding te blijven met anderen!


Sta open voor contact:

Corona verbroedert, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Maak dus (veilig) contact met de mensen die u tegenkomt. Hoe vaker u dat doet, hoe beter u erin wordt. Elke betekenisvolle relatie is begonnen met een praatje.

Hernieuw oude contacten:

Dit is de tijd om bestaande maar wat ingedutte relaties af te stoffen. Dus bél die oude schoolvriendin of ga wandelen (op afstand!) met uw sportmaatje.

Weet dat je nooit écht alleen bent:

Er zijn dan misschien minder mensen om me heen, maar dat betekent niet dat u niemand heeft. Veel mensen zijn maar een telefoontje van u verwijderd. Maak daar gebruik van.

Maak van je huis een fijne plek:

In een fijne omgeving voelt u zich vaak al een stuk minder alleen. Wat wilde u al altijd al veranderen of aanpakken in huis? Doe het nu!

Leve de buurt:

Door Corona zijn veel mensen thuis. Ook buren die normaal gesproken lange dagen aan het werk zijn. Gebruik deze periode om contacten uit de buurt te verbeteren. Deze dragen bij aan uw gevoel van worteling.

Help anderen:

Vindt u het lastig om contact te leggen? Ga dan helpen! Gooi een opbeurend kaartje met uw telefoonnummer erop bij de oudere dame uit de straat in de bus en biedt aan boodschappen te doen of te raambellen.

Zoek afleiding en start een nieuw project:

Dat kan een (online) cursus zijn, een nieuwe klus of een ontspannende hobby. Zoiets kan nieuwe energie én nieuwe contacten opleveren.

Maak gebruik van alle digitale opties:

Zeker één van de belangrijkste tips tegen eenzaamheid tijdens corona. Er zijn anno 2020 nogal wat mogelijkheden om ook vanaf afstand met elkaar in contact te zijn bv. Zoom, Skype, Hangouts of WhatsApp-videobellen.


Stichting ZIJN heeft de telefonische bereikbaarheid uitgebreid. Mocht u problemen ondervinden door de sociale isolatie die nu door de overheid wordt geadviseerd of baart de situatie u dermate zorgen dat u daarover wilt praten, dan biedt Stichting ZIJN een luisterend oor. Ook bieden wij hulp, geven advies en zoeken mee naar een oplossing.

U kunt 7 dagen per week contact opnemen met Stichting ZIJN. Tijdens kantooruren van 09.00u tot 17.00u zijn wij bereikbaar op telefoonnummer 0187 48 33 66, toets 1. Uiteraard zijn we ook per mail bereikbaar. Heeft u een hulpvraag voor uzelf of een hulpbehoevende naaste, stuur dan u bericht naar e-mail: m.vanderwelle@zijngo.nl of nietalleen@zijngo.nl.

Heeft u vragen, zorgen of ideeën... wij ZIJN er voor u!

Vrouw aan de telefoon
Hand boven gedeeltelijk gemaakte puzzel
Senior